ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Якісні юридичні послуги від досвічених адвокатів та юристів - Київ

Чи вигідно купувати державні облігації в 2019 році?

облігаціяПроцентні ставки по банківських депозитах в 2019 році радуватимуть мало. Втім, не особливо вони радували і в 2018 році. Тому все більше громадян цікавляться облігаціями державної позики.

У чому переваги облігацій?

У облігацій держ. позики є щонайменше три істотні переваги перед будь-якими іншими депозитними капіталовкладеннями.

  • Перевага перша. Відсоткова ставка за облігаціями трохи вище банківської. В американській валюті держава пропонує до 5% річних, в той час як у банків вона коливається на рівні 1,5-3%. Що стосується національної валюти, то в другій половині минулого року ставка "плавала" від 17% до 20,5%.
  • Перевага друга. У той час як з доходів по депозитах в Україні потрібно сплатити 18% податку, доходи по облігаціях не обкладаються прибутковим податком. Втім, з них також, як і з банківських вкладів, доведеться сплатити військовий податок, проте він становить всього 1,5%.
  • Перевага третя. Облігації гарантуються державою, а стабільність держави як такої істотно вище, ніж окремо взятого комерційного банку. За останні роки з ринку пішли або були видворені десятки банків, а Фонд гарантує повернення не більше, ніж 200000 гривень.

Підводні камені облігацій

Сьогодні з придбанням облігацій є деякі проблеми. Головна з них - відсутність можливості купити їх у держави напряму.

В Україні купувати облігації держ. позики на первинному ринку мають можливість лише банки. Відповідно, всі інші купують їх на вторинному ринку. А звідси виникають великі додаткові посередницькі витрати, які можуть становити близько пари тисяч гривень на відкриття / супровід рахунку, додаткові комісії та збори.

Тому вкладати в облігації суми менше 100000 грн. просто невигідно - додаткові витрати "з'їдять" весь прибуток. З огляду на те, що такі суми в своєму розпорядженні має лише невелика частина населення, сьогодні держ. облігації практично не затребувані. У минулому 2018 році їх придбали лише 60 тис. осіб - а це всього-на-всього 0,13% населення.

Що зміниться в цьому році?

У 2019 році ситуація з купівлею держ. облігацій повинна істотно спроститися, а сам процес купівлі - подешевшати. Планується, що завдяки мобільному додатку кожен зможе в кілька кліків придбати ці цінні папери.

У Національному Банку вважають, що такий підхід допоможе залучити значно більшу кількість коштів і суттєво оживити як ринок цінних паперів зокрема, так і економіку України загалом. Сьогодні не існує передумов довіряти державі менше, ніж комерційним банкам. Відповідно, з огляду на більш високі процентні ставки, 100% гарантію і простоту покупки, державні облігації стануть легким і доступним засобом примножити свій капітал.

Про нас

Інтернет-ресурс ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ містить інформацію про юридичні послуги, про наш мегаполіс, публікації на правову тематику. Матеріали сайту носять інформаційний характер і підтримується групою, до якої входять досвідчені адвокати та юристи. Безпосередньо юридичні послуги можуть також надаватися юридичними компаніями, адвокатськими бюро, об'єднаннями чи адвокатами Києва, Київської області або інших регіонів України.

Наше місцезнаходження