ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Якісні юридичні послуги від досвічених адвокатів та юристів - Київ

Чи вигідно купувати державні облігації в 2019 році?

облігаціяПроцентні ставки по банківських депозитах в 2019 році радуватимуть мало. Втім, не особливо вони радували і в 2018 році. Тому все більше громадян цікавляться облігаціями державної позики.

У чому переваги облігацій?

У облігацій держ. позики є щонайменше три істотні переваги перед будь-якими іншими депозитними капіталовкладеннями.

  • Перевага перша. Відсоткова ставка за облігаціями трохи вище банківської. В американській валюті держава пропонує до 5% річних, в той час як у банків вона коливається на рівні 1,5-3%. Що стосується національної валюти, то в другій половині минулого року ставка "плавала" від 17% до 20,5%.
  • Перевага друга. У той час як з доходів по депозитах в Україні потрібно сплатити 18% податку, доходи по облігаціях не обкладаються прибутковим податком. Втім, з них також, як і з банківських вкладів, доведеться сплатити військовий податок, проте він становить всього 1,5%.
  • Перевага третя. Облігації гарантуються державою, а стабільність держави як такої істотно вище, ніж окремо взятого комерційного банку. За останні роки з ринку пішли або були видворені десятки банків, а Фонд гарантує повернення не більше, ніж 200000 гривень.

Підводні камені облігацій

Сьогодні з придбанням облігацій є деякі проблеми. Головна з них - відсутність можливості купити їх у держави напряму.

В Україні купувати облігації держ. позики на первинному ринку мають можливість лише банки. Відповідно, всі інші купують їх на вторинному ринку. А звідси виникають великі додаткові посередницькі витрати, які можуть становити близько пари тисяч гривень на відкриття / супровід рахунку, додаткові комісії та збори.

Тому вкладати в облігації суми менше 100000 грн. просто невигідно - додаткові витрати "з'їдять" весь прибуток. З огляду на те, що такі суми в своєму розпорядженні має лише невелика частина населення, сьогодні держ. облігації практично не затребувані. У минулому 2018 році їх придбали лише 60 тис. осіб - а це всього-на-всього 0,13% населення.

Що зміниться в цьому році?

У 2019 році ситуація з купівлею держ. облігацій повинна істотно спроститися, а сам процес купівлі - подешевшати. Планується, що завдяки мобільному додатку кожен зможе в кілька кліків придбати ці цінні папери.

У Національному Банку вважають, що такий підхід допоможе залучити значно більшу кількість коштів і суттєво оживити як ринок цінних паперів зокрема, так і економіку України загалом. Сьогодні не існує передумов довіряти державі менше, ніж комерційним банкам. Відповідно, з огляду на більш високі процентні ставки, 100% гарантію і простоту покупки, державні облігації стануть легким і доступним засобом примножити свій капітал.

Інтернет-ресурс ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ містить інформацію про юридичні послуги, про наш мегаполіс, публікації на правову тематику. Матеріали сайту носять інформаційний характер і підтримується групою, до якої входять досвідчені адвокати та юристи. Безпосередньо юридичні послуги можуть також надаватися юридичними компаніями, адвокатськими бюро, об'єднаннями чи адвокатами Києва, Київської області або інших регіонів України.