ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Якісні юридичні послуги від досвічених адвокатів та юристів - Київ

Воєнний стан і звільнення працівників: аналіз юристами проекту закону

Збройна агресія Росії негативно відобразилась на більшості аспектів мирного до 24-го лютого життя українців. Більшість сфер життя зазнали змін через військові дії окупантів. Однією із ланок, які значно змінилися і наразі змінюються – це трудові відносини.

воєнний стан і звільнення працівниківАктуальність питання припинення таких відносин постає перед багатьма роботодавцями та працівниками. Все це через те, що деякий бізнес просто зруйнований, деякі підприємства не мають можливості функціонування на тлі збройної агресії Російської Федерації, певні компанії з тих чи інших причин взагалі залишилися без працівників. Те саме стосується і самих робітників: багато хто виїхав в пошуках безпечного місця за межі України або свого населеного пункту без можливості працювати віддалено.

Саме через всі ці випадки правове регулювання трудових відносин, в тому числі і порядку їх припинення, під час дії воєнного стану має для ринку праці дуже важливе значення. Давайте разом з юристами розберемо нові законодавчі ініціативи в трудовій сфері, а також варіанти розірвання відносин між робітником та роботодавцем у 2022 році.

Аналіз юристами нової законодавчої ініціативи

Ще 5 квітня цього року у ВР був внесений проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин», а вже 12 травня його було визначено за основу. Згідно з новим документом роботодавці, так само як і працівники, мають змогу призупинити трудовий договір за тих чи інших обставин. Не зважаючи на те, що такі зміни ще не прийняті, цей законопроект дуже важливий для обох сторін трудових відносин.

Юристи проаналізували всі запропоновані зміни і констатують, що головними серед них є змінені підстави для припинення дії трудового договору, якими можуть стати:

  • смерть, факт зникнення безвісті роботодавця / фізичної особи, що використовує найману працю;
  • смерть, факт зникнення безвісті найманого робітника;
  • ініціатива роботодавця по причині відсутності працівника та зв'язку з ним понад чотири місяці, тобто без можливості дізнатися інформацію щодо причин відсутності робітника;
  • ініціатива роботодавця по причині відсутності можливості забезпечення найманих працівників роботою через руйнування, пошкодження майна, виробничих потужностей.

Можливі шляхи вирішення питання звільнення працівника

Всі ці поправки напряму не впливають на дію Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», але мають більш ширші альтернативи для порядку його дії. При цьому в Законі прописані більш конкретні варіанти припинення трудових стосунків:

  1. Ініціатива працівника. Працівник має право на розірвання договору у зв'язку з активними бойовими діями в тому регіоні, де розташовується компанія, підприємство, виробництво. Наявність небезпеки для життя, здоров'я людини, а також реалізація його права на працю в іншому регіоні, місті, на іншому підприємстві – є абсолютно логічним бажанням і причиною для розірвання відносин з роботодавцем.
  2. Ініціатива роботодавця. Згідно з Законом роботодавець на час дії воєнного стану може звільнити робітника, якщо останній тимчасово непрацездатний або перебуває у відпустці (виключення: відпустка пов'язана з вагітністю / пологами / доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

Інтернет-ресурс ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ містить інформацію про юридичні послуги, про наш мегаполіс, публікації на правову тематику. Матеріали сайту носять інформаційний характер і підтримується групою, до якої входять досвідчені адвокати та юристи. Безпосередньо юридичні послуги можуть також надаватися юридичними компаніями, адвокатськими бюро, об'єднаннями чи адвокатами Києва, Київської області або інших регіонів України.