Юрист в Києві
ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ
Юридичні послуги | Київ
Публікації на правову тематику
+38 (066) 827-64-17
Пн-Пт з 9:00 до 18:00
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

  • Тільки якісні юридичні послуги !
  • Головна
  • Новини
  • Якими будуть перевірки закладів громадського харчування

Якими будуть перевірки закладів громадського харчування

заклад громадського харчування

2019 рік стане поворотним для власників закладів громадського харчування. Починаючи з січня цього року вводяться в дію принципово нові правила, за якими будуть відбуватися перевірки харчового бізнесу.

Дані правила засновані на шкалі "ризиковості", яку вже застосовують пожежна та фіскальна служби. Чим вище ризик - тим частіше в заклад будуть навідуватися інспектори.

Ризикова шкала

Кожному закладу громадського харчування тепер будуть нараховуватися бали. Бали можуть нараховуватися як за порушення, так і просто тому, що заклад сам по собі потрапляє в групу ризику.

Наприклад, бали нараховуються за такі порушення:

  • наявність скарг від споживачів - 5.
  • порушення санітарних норм - 15.
  • поширення інфекцій - 20 і т.і.

До групи ризику, зокрема, потрапляють компанії, які постачають продукцію в:

  • салони або спорткомплекси - 5.
  • точки громадського харчування або санаторії для дорослих - 10.
  • санаторії для дітей або навчальні заклади - 41 і т.і.

Частота перевірок

Залежно від того, скільки балів набере суб'єкт господарювання, він потрапить в одну з трьох груп ризику:

  • Група з низьким ризиком - від 0 до 20. Компанії цієї групи будуть піддаватися перевірці всього раз в 5 років.
  • Група з середнім ризиком - від 21 до 40. Перевірки будуть відбуватися раз на 3 роки.
  • Група з високим ризиком - понад 41. Такі компанії будуть перевіряти кожні 2 роки.

Для тих підприємств, на яких контролери не виявлять порушень, будуть приємні бонуси. Так, якщо на підприємстві середньої групи протягом 6 років або низької групи - протягом 10 років не виявлять порушень, до періодичності перевірок буде застосовуватися коефіцієнт 1,5. Наприклад, якщо протягом 6 років на підприємстві з середньою групою ризику (тобто воно успішно пройшло 2 планові перевірки) порушень не зафіксують, то наступна перевірка прийде не через 3, а через 4,5 роки.

Оцінки експертів

В цілому експерти оцінюють новацію позитивно. Однак висловлюються думки, що наявність "бонусу" у вигляді полуторного коефіцієнта призведе до зростання корупції: наприклад, варто контролеру "не помітити" скаргу споживача, і наступна планова перевірка відсувається на півтора роки.

 

Для того, щоб ми могли якісно надати Вам послуги, а Вам було комфортно користуватися сайтом, ми використовуємо cookies, які зберігаються на Вашому комп'ютері. Натискаючи ЗГОДЕН, Ви підтверджуєте те, що Ви поінформовані про використання cookies на нашому сайті. Відключити cookies Ви можете в настройках свого браузера.
ЗГОДЕН
logo
ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ
Юридичні послуги (Київ)
Публікації на правову тематику
©   2018 - 2020