Юрист в Києві
ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ
Юридичні послуги | Київ
Публікації на правову тематику
+38 (066) 827-64-17
Пн-Пт з 9:00 до 18:00
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

  • Тільки якісні юридичні послуги !
  • Головна
  • Новини
  • Якими будуть перевірки закладів громадського харчування

Якими будуть перевірки закладів громадського харчування

заклад громадського харчування

2019 рік стане поворотним для власників закладів громадського харчування. Починаючи з січня цього року вводяться в дію принципово нові правила, за якими будуть відбуватися перевірки харчового бізнесу.

Дані правила засновані на шкалі "ризиковості", яку вже застосовують пожежна та фіскальна служби. Чим вище ризик - тим частіше в заклад будуть навідуватися інспектори.

Ризикова шкала

Кожному закладу громадського харчування тепер будуть нараховуватися бали. Бали можуть нараховуватися як за порушення, так і просто тому, що заклад сам по собі потрапляє в групу ризику.

Наприклад, бали нараховуються за такі порушення:

  • наявність скарг від споживачів - 5.
  • порушення санітарних норм - 15.
  • поширення інфекцій - 20 і т.і.

До групи ризику, зокрема, потрапляють компанії, які постачають продукцію в:

  • салони або спорткомплекси - 5.
  • точки громадського харчування або санаторії для дорослих - 10.
  • санаторії для дітей або навчальні заклади - 41 і т.і.

Частота перевірок

Залежно від того, скільки балів набере суб'єкт господарювання, він потрапить в одну з трьох груп ризику:

  • Група з низьким ризиком - від 0 до 20. Компанії цієї групи будуть піддаватися перевірці всього раз в 5 років.
  • Група з середнім ризиком - від 21 до 40. Перевірки будуть відбуватися раз на 3 роки.
  • Група з високим ризиком - понад 41. Такі компанії будуть перевіряти кожні 2 роки.

Для тих підприємств, на яких контролери не виявлять порушень, будуть приємні бонуси. Так, якщо на підприємстві середньої групи протягом 6 років або низької групи - протягом 10 років не виявлять порушень, до періодичності перевірок буде застосовуватися коефіцієнт 1,5. Наприклад, якщо протягом 6 років на підприємстві з середньою групою ризику (тобто воно успішно пройшло 2 планові перевірки) порушень не зафіксують, то наступна перевірка прийде не через 3, а через 4,5 роки.

Оцінки експертів

В цілому експерти оцінюють новацію позитивно. Однак висловлюються думки, що наявність "бонусу" у вигляді полуторного коефіцієнта призведе до зростання корупції: наприклад, варто контролеру "не помітити" скаргу споживача, і наступна планова перевірка відсувається на півтора роки.

 

logo
ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ
Юридичні послуги (Київ)
Публікації на правову тематику