ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Якісні юридичні послуги від досвічених адвокатів та юристів - Київ

Як захистити себе від онлайн-шахраїв?

Останнім часом не аби якої актуальності набирала тема онлайн-шахрайства. Онлайн-шахрайство стало серйозною загрозою в сучасному цифровому світі, і важливо бути обережним і дотримуватися основних принципів кібербезпеки, таких як захист особистої інформації, встановлення надійного антивірусного програмного забезпечення та уникання підозрілих посилань чи недовіреного програмного забезпечення.

Що таке онлайн-шахрайство ?

Онлайн-шахрайство - це вид злочинної діяльності, яка відбувається через Інтернет або інші електронні засоби зв'язку. Шахраї використовують різні методи та стратегії, щоб обманути людей та отримати неправомірний доступ до їхніх особистих даних, фінансових ресурсів або виконати інші злочинні дії.

Існує чимало шахрайських схем, пов'язаних з онлайн-торгівлею, аукціонами, соціальними мережами, криптовалютами та іншими електронними платформами.

Серед поширених видів онлайн-шахрайства є фішинг, при якому шахраї намагаються видурити конфіденційну інформацію, таку як паролі, номери кредитних карток або банківські реквізити, шляхом використання підроблених веб-сторінок або електронних повідомлень.

За 2022 рік інтернет став місцем вчинення 86% загальної кількості випадків платіжного шахрайства. Зловмисники використовують фішингові посилання, що перенаправляють на шахрайські сайти, для виманювання даних банківських карток, кодів, логінів та паролів. Цю інформацію повідомила пресслужба Мін'юсту.

Згідно з вказівками, шахраї мають здатність відтворювати дизайн будь-яких веб-ресурсів, на яких користувачам потрібно вводити дані своїх карток для здійснення платежів. Ці підроблені сайти можуть виглядати дуже подібними до оригінальних веб-ресурсів відомих магазинів, банків, державних установ, міжнародних організацій та благодійних фондів.

Фішингові схеми можуть зустрітися на різних платформах та каналах зв'язку. Шахраї поширюють фішингові посилання через соціальні мережі, месенджери, смс-повідомлення, електронну пошту, рекламу в Інтернеті та торговельні онлайн-майданчики.

Які існують рекомендації щоб захистити себе?

Щоб уникнути шахрайства, слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Утримуйтесь від переходу за посиланнями від незнайомців. Перевірте правильність назви сайтів, на які переходите та вводите свої персональні дані. Зверніть увагу на незначні відмінності у URL-адресі, які можуть свідчити про шахрайський сайт.
  2. Будьте особливо уважними під час покупки товарів чи послуг в Інтернеті. Перевіряйте репутацію та надійність сайтів, на яких здійснюєте покупки та здійснюєте оплату.
  3. Уникайте введення реквізитів платіжних карток на непідтверджених або підозрілих веб-сайтах.
  4. Перед введенням будь-яких особистих даних, таких як реквізити платіжної картки або паролі до онлайн-банкінгу, перевірте URL-адресу ресурсу, щоб переконатися, що ви знаходитесь на правильному сайті. Будь-які відмінності у URL-адресі можуть бути ознакою фішингового сайту.
  5. Під час покупок на торговельних онлайн-майданчиках, спілкуйтеся та обговорюйте деталі угоди виключно через чат торговельного майданчика або за допомогою офіційного додатку, що надається платформою.

Ці заходи допоможуть зменшити ризик потрапляння у шахрайські схеми та зберегти свої особисті та фінансові дані в безпеці.

Якщо ви все ж таки натрапили на шахраїв - важливо вжити належних заходів для захисту своїх інтересів і збереження особистої безпеки. Одним з рекомендованих кроків є звернення до адвоката. Адвокат має необхідні знання для надання консультацій та правової допомоги щодо уникнення шахрайства, захисту ваших прав і відшкодування можливих збитків, на випадок, якщо ви стали жертвою таких дій.

Звернення до адвоката в ситуаціях, пов'язаних з онлайн-шахрайством, є розумним кроком для ефективного захисту. За допомогою кваліфікованого юридичного спеціаліста ви отримаєте необхідну підтримку і консультацію, які допоможуть вам впоратися з правовими проблемами, пов'язаними з шахрайством та захистити свої права та інтереси.

Зверніть увагу: додаткову інформацію про захист від шахрайських схем, платіжну безпеку та поширені схеми шахрайства ви можете отримати на спеціальній сторінці Національного банку України #ШахрайГудбай.

Інтернет-ресурс ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ містить інформацію про юридичні послуги, про наш мегаполіс, публікації на правову тематику. Матеріали сайту носять інформаційний характер і підтримується групою, до якої входять досвідчені адвокати та юристи. Безпосередньо юридичні послуги можуть також надаватися юридичними компаніями, адвокатськими бюро, об'єднаннями чи адвокатами Києва, Київської області або інших регіонів України.