ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Якісні юридичні послуги від досвічених адвокатів та юристів - Київ

Обмін старих банкнот банком

Обмін старих банкнот: банк не може відмовити

Як повідомляє Альва Прайвесі, на телефонну лінію Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за останні місяці надійшло чимало звернень громадян, яким банки відмовляють у заміні зношених або старих банкнот іноземних валют, зокрема доларів США.

Як зазначають юристи Альва Прайвесі, відповідно до вищенаведеного 12 червня 2023 року Мінреінтеграції опублікувало роз'яснення, раніше надані Національним банком України.

Роз'яснення НБУ щодо обміну зношених і старих банкнот

Так, зокрема Національний банк України у своєму роз'ясненні від 10.06.2023 р. на офіційному сайті пояснив, що:

  • жодних обмежень на здійснення валютно-обмінних операцій з банкнотами, що випущені раніше, не вводилось;
  • уповноважені установи банків зобов'язані здійснювати обмін американських доларів серії 1996 року та банкнот, які були введені в обіг раніше, за умови, що вони не зношені або мають незначні ознаки зношення, набуті під час обігу;
  • якщо ж банкнота має ознаки значного зношення або пошкодження, незалежно від її року випуску, клієнту можуть запропонувати здійснити операцію інкасо (прийняття таких банкнот іноземної валюти за комісійну винагороду і надсилання її іноземному банку-кореспонденту для обміну і отримання вже нових, придатних до обігу банкнот);
  • у випадку відмови банку здійснити обмін валюти з причини її начебто застарілого (давнього) року випуску, Національний банк готовий розглянути звернення громадян і провести відповідну перевірку.

Проблема з обміном валюти і захист прав клієнтів

Як повідомляється, проблема з обміном валюти давніх років випуски не нова. Але особливо сильно її всі в Україні відчули протягом травня-червня 2023 року, коли багато пунктів обміну валюти перестали приймати (купувати) долари США старого зразка. Це, зокрема, напряму пов'язано з ускладненням логістики під час повномасштабної війни і відповідно зі зростанням прямих витрат банків на передачу валюти для її подальшого обміну на нові банкноти.

У разі порушення ваших прав та відмови банківської установи від приймання у вас валюти через наявність банкнот старого зразка або їх незначну зношеність, можна звертатися до НБУ з відповідною заявою. Як вказують юристи Альва Прайвесі, оскільки в цьому випадку звернення до суду за захистом буде тривалим, коштовним та неефективним, то найрозумніше і найефективніше обрати саме запропонований Національним Банком України адміністративний порядок "впливу" на банк шляхом звернення з відповідною скаргою до Нацбанку.

Що таке "інкасо"?

При обміні пошкоджених банкнот операція інкасо відіграє важливу роль у забезпеченні безпечного та надійного обігу коштів. Цей механізм, також відомий як "операція з переказу пошкоджених грошей", фактично дозволяє продовжувати здійснювати платежі, незважаючи на пошкодження банкнот.

У разі коли банкноти мають фізичні пошкодження, такі як розриви, обрізи, забруднення або інші дефекти, інкасо може бути використане для їх обміну на цілісні та придатні до використання банкноти. Цей процес забезпечує контрольований обмін між банками, де пошкоджені банкноти вилучаються з обігу, а на їх місце видаються нові банкноти з аналогічною вартістю.

Інкасо при обміні пошкоджених банкнот має кілька переваг. По-перше, воно дозволяє запобігти використанню пошкоджених грошей, що можуть бути відхиленими в торговельних точках. По-друге, цей процес допомагає забезпечити дотримання стандартів та вимог щодо якості банкнот у фінансовій системі при готівкових розрахунках. Крім того, інкасо при обміні пошкоджених банкнот сприяє забезпеченню довіри між банками та забезпечує безпеку фінансових трансакцій.

Інтернет-ресурс ЮРИСТ ДЛЯ БІЗНЕСУ містить інформацію про юридичні послуги, про наш мегаполіс, публікації на правову тематику. Матеріали сайту носять інформаційний характер і підтримується групою, до якої входять досвідчені адвокати та юристи. Безпосередньо юридичні послуги можуть також надаватися юридичними компаніями, адвокатськими бюро, об'єднаннями чи адвокатами Києва, Київської області або інших регіонів України.